flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вказує на неприпустимість маніпулювання фактами

22 січня 2019, 16:48

21 січня 2019 року у випуску новин телеканалу «Первый Городской» було продемонстровано сюжет, присвячений зміні запобіжного заходу у кримінальній справі, розгляд якої відбувся  17 січня 2019 року у Жовтневому районному суді міста Кривого Рогу.

На розгляді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу перебуває кримінальна справа за  обвинуваченням громадянина К. у зберіганні, придбанні бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) та незаконному придбанні, зберіганні, перевезенні з метою збуту наркотичних засобів та психотропних речовин в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 307 КК України).

Під час розгляду цієї кримінальної справи, прокурор просив суд продовжити обвинуваченому, який тримався під вартою шість місяців, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Обвинувачений та його захисники заперечували проти такого продовження та просили суд змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Ухвалою колегії суддів 17 січня 2019 року було змінено обвинуваченому громадянину К. запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт із носінням електронного засобу контролю.

Прес-службою прокуратури Дніпропетровської обласної в зазначеному відеосюжеті телеканалу «Первый Городской» поширено інформацію про незгоду зі зміною запобіжного заходу, а також існування, на думку слідства, ймовірності переховування вказаної особи від слідства та можливості впливу на свідків з метою уникнення кримінальної відповідальності.   

Прес-служба суду звертає увагу на те, що прокурор, посилаючись на наявність ризиків можливості обвинуваченого переховуватись від суду та впливу на свідків, не надав суду переконливих доказів на їх підтвердження. Так, державний обвинувач не вказав які ж свідки можуть зазнати впливу та чи зазнавали такого впливу свідки протягом попередніх шести місяців.

Побоювання слідства з приводу того, що обвинувачений може переховуватись від суду повністю нівелюється обраним судом запобіжним заходом - цілодобовим домашнім арештом із носінням електронного засобу контролю. Суд роз’яснює, що при такому запобіжному заході обвинуваченій особі заборонено цілодобово залишати житло та цей обов’язок контролюється електронним засобом контролю, якій закріплюється на тілі обвинуваченого та дає змогу відслідковувати та фіксувати його місцезнаходження. Такий пристрій захищений від самостійного знімання, пошкодження або іншого втручання в його роботу з метою ухилення від контролю та сигналізує про спроби особи здійснити такі дії.

Також прес-служба суду звертає увагу на те, що у відеосюжеті продемонстровано слідчі дії, які ще не були предметом судового розгляду та без дозволу суду були висвітлені широкому загалу глядачів. Натомість постає логічне питання - звідки у телеканалу опинились матеріали досудового розслідування.

Окрім цього, Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу звертає увагу на демонстрацію у відеосюжеті доларів США під час надання інформації про статки суддів, зазначених в їх деклараціях. Водночас судді Борис О.Н., Козлов Ю.В., Чорний І.Я. не декларували наявність у них грошових коштів у доларах США. Також прес-служба нагадує про те, що суддівська винагорода виплачується суддям у національній грошовій одиниці – гривні.    

Пресс служба суду нагадує учасниками процесу і засобам ЗМІ про надання об’єктивної та неупередженої інформації про розгляд кримінальних справ задля підвищення ступеня довіри суспільства до органів судової влади та суміжних правових інститутів.

 

Прес-служба суду