flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом розглянуто резонансну справу за позовом роботодавця до десяти працівників

14 травня 2021, 08:46

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу розглянув резонансну цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат» (далі ПАТ «КЗРК») до десятьох найманих працівників про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії. До участі у справі також були залучені треті особи, а саме: Первинна профспілкова організація незалежної профспілки гірників України ПАТ «КЗРК», Первинна організація профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України  ПАТ «КЗРК».

Так, наприкінці вересня 2020 року до суду з вказаним позовом звернувся роботодавець, зазначивши, що 10 працівників шахт «Октябрська» та «Родіна» ПАТ «КЗРК» з початку вересня 2020 року припинили виконувати свої трудові обов’язки за власним бажанням та без дозволу керівника гірничого підприємства після закінчення робочого дня (зміни) залишились у гірничих виробках зазначених шахт.

Судом встановлено, що публічне акціонерне товариство «Криворізький залізорудний комбінат» − гірниче підприємство, яке здійснює видобування залізних руд особливо небезпечним способом в підземних умовах.

Починаючи з вересня 2020 року вісім працівників підприємства після закінчення своїх робочих змін згідно графіків роботи, відмовились залишати свої підземні робочі місця. Зазначені особи залишились в особливо небезпечних умовах, висунувши роботодавцю вимоги щодо соціально-економічних умов праці та виконання ним вимог трудового законодавства.

Суд дійшов висновку, що зазначені дії вісьмох працівників мають ознаки страйку та призвели до порушення положень ст. 42 Гірничого закону України, за якою забороняється проведення страйків та голодування у підземних виробках.

За таких обставин суд частково задовольнив позовні вимоги роботодавця визнавши неправомірними дії вісьмох працівників щодо проведення фактичного страйку та залишення у гірничих виробках шахт «Октябрська» та «Родіна» ПАТ «КЗРК» у небезпечних підземних умовах після закінчення робочого дня (зміни) без дотримання встановленого законом порядку.

В той же час не було доведено участь  у страйку двох інших працівників, в цій частині було відмовлено в задоволені позову.

 

Рішення суду не набрало законної сили та може були оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного тексту рішення.

 

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/96808694 , номер справи 212/7150/20. Рішення суду від 07 травня 2021 року.

 

 

Прес-служба суду