flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Притягнено до кримінальної відповідальності керівний склад збройних сил рф

19 травня 2023, 14:33

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області 15 травня 2023 року ухвалив вирок заступнику командувача Чорноморського флоту рф по матеріально-технічному забезпеченню генерал-майору Я. та командиру 11-ї окремої гвардійської інженерної Кінгісеппскої Червонопрапорної ордену Олександра Невського бригади Південного військового округу зс рф гвардії полковнику М. у порушенні законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, за попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 28, частина 1 статті 438 Кримінального кодексу України).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

Судом встановлено, що у лютому 2022 року, починаючи з дня широкомасштабного вторгнення підрозділів зс та інших військових формувань рф на територію суверенної держави Україна (24.02.2022 року), вказані особи  здійснювали контроль, координували та надавали накази на захоплення цивільних об’єктів критичної інфраструктури держави України, захоплення Управління Північно-Кримського каналу та усіх його об’єктів, підрив і руйнування споруд Північно-Кримського каналу, підрив шандорів головної споруди Північно-Кримського каналу.

На виконання злочинних наказів військовослужбовцями зс рф було захоплено усі споруди Каховської ГЕС, заблоковано виконання усіх необхідних технічних заходів із її утримання та забезпечення нормальної роботи, заміновано міст через ГЕС, здійснено підрив перегороджувальної споруди Північно-Кримського каналу, яка слугувала для підтримання рівнів води у Краснознам’янському каналі, що з’єднується з Північно-Кримським каналом, підрив тимчасової дамби, що була зведена на Північно-Кримського каналу, руйнування автодорожнього мосту, захоплення всіх гідротехнічних споруд та об’єктів Управління Північно-Кримського каналу та забезпечено противоправне постачання води з Каховського водосховища до тимчасово окупованої території АР Крим через Північно-Кримський канал.

Вказане створило загрозу для живлення електроенергією, зрошенню та водозабезпеченню засушливих районів півдня України, що може призвести до підтоплення м. Нова Каховка, м. Херсон Херсонської області, недобору врожаю та інших аварійних подій із негативними наслідками для цивільного населення.

Своїми діями обвинувачені порушили закони та звичаї війни згідно ст. 23 Додатку до IV Конвенції та ст. ст. 52, 54 Додаткового протоколу до Женевської Конвенції (Протокол I).

Також, таким діями обвинувачені заподіяли шкоду довкіллю внаслідок незаконного використання водних ресурсів, а саме гідроспоруди Північно-Кримського каналу, що становить 1,4 мільйони гривень, та спричинили матеріальні збитки державі Україна на суму понад 22,6 мільйони гривень.

Вироком суду від 15 травня 2023 року обвинувачених було визнано винними у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень та призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі кожному.

Також, задоволено цивільний позов та стягнуто з останніх по 1,5 мільярди гривень на користь держави Україна в особі Державного агентства водних ресурсів України та витрати, пов’язані з проведенням експертиз у справі в сумі по 5,4 тисячі гривень з кожного.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

 

Додатково: 

Частина 1 статті 438 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.