flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальна відповідальність за службове підроблення

02 квітня 2024, 15:46

 

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ухвалив вирок щодо очільника відділу освіти однієї з районних рад міста Кривого Рогу та одному з працівників цього відділу за складання завідомо неправдивого офіційного документу, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 28, частина 1 статті 366 Кримінального кодексу України).

Судовим розглядом встановлено, що в листопаді 2019 року між відділом освіти однієї з районних рад міста Кривого Рогу та будівельним підприємством було укладено договір про надання послуг з поточного ремонту покрівлі будівлі навчально-спортивного закладу та визначено кінцевий строк виконання ремонтних робіт. 

У зазначений строк ремонті роботи підприємством не були закінчені. Однак обвинувачені, знаючи про це, спільно з іншою особою склали акт виконаних робіт. В подальшому, на підставі цього акта органами казначейської служби було перераховано на рахунок будівельного підприємства бюджетні кошти.

У судовому засіданні обвинувачені свою вину не визнали.

Вироком суду від 01 квітня 2024 обвинувачених було визнано винними у вчиненні вказаного кримінального правопорушення та призначено покарання у виді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 51 тисячі гривень, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків на 2 роки кожному.

Обвинувачених звільнено від призначеного покарання у зв’язку із закінченням строків давності (пункт 2 частини 1 статті 49, частина 5 статті 74 Кримінального кодексу України*).

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

 

* Частиною 5 статті 74 КК України визначено, що особа також може бути за вироком суду звільнена від покарання на підставах, передбачених статтею 49 цього Кодексу.

Пунктом 2 частини 1 статті 49 КК України визначено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки, зокрема:  2) три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

 

 

 

Прес-служба суду