flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування інформації поширеної у ЗМІ

09 жовтня 2024, 11:29

07 жовтня 2024 року на офіційній сторінці Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області на веб-порталі "Судова влада України" було розміщено пресреліз під назвою "Слідчим суддею обрано запобіжний захід".

Пресреліз був опублікований за результатами судового розгляду клопотання органу досудового розслідування про обрання запобіжного заходу особі за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення за ознаками частини 1 статті 152 Кримінального кодексу України (зґвалтування без обтяжуючих обставин).

В ряді ЗМІ було висвітлено вказану інформацію з маніпулятивним підтекстом, що спрямований на дискредитацію суду як органу, що здійснює правосуддя.

Так, 07 жовтня 2024 року за наслідками судового розгляду було встановлено, що органом досудового розслідування пред’явлено підозру 45-річному чоловіку у вчиненні нетяжкого кримінального правопорушення за ознаками частини 1 статті 152 КК України (зґвалтування без обтяжуючих обставин).

При цьому, органом досудового розслідування не інкримінується підозрюваному жодної з обтяжуючих обставин, передбачених диспозицією ст.152 КК України, в тому числі не інкримінується завдання будь-яких тяжких наслідків потерпілій особі, на які посилаються у своїх публікаціях ЗМІ.

Слідчим суддею встановлено, що підозрюваний є раніше не судимою особою та підозрюється у вчиненні нетяжкого злочину, за яке передбачено покарання від 3 до 5 років позбавлення волі.

Тримання під вартою такої особи можливе виключно у  випадку, якщо прокурором буде доведено, що підозрюваний переховувався від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджав кримінальному провадженню або йому повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину (п.3 ч.2 ст.183 КПК України).

Всупереч вказаних вимог закону, прокурором не було доведено наявність виключних підстав для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, у зв’язку з чим, підозрюваному у вчиненні нетяжкого злочину, слідчим суддею було обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем його реєстрації.

 

 

Прес-служба суду