flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадські роботи як виправлення засуджених

10 березня 2020, 08:49

Поняття покарання за вчинення злочину визначено в Кримінальному кодексі України і означає «захід примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого». Іншими словами, покаранням в даному випадку є примусове зобов’язання винної у вчиненні злочину особи зазнати певних негативних наслідків.

Кримінальні покарання можуть бути різними в залежності від тяжкості та типу злочину, однак їх перелік чітко та вичерпно визначений державою. Тобто людині не може бути призначено ніякого покарання, яке б не було прямо зазначено в законі. Те ж саме стосується й обрання виду та розміру покарання – це відбувається не довільно, а суворо у відповідності до правил, передбачених законом.

Одним з основних видів покарання є покарання у виді громадських робіт. Згідно з ч. 1 ст. 56 Кримінального кодексу України громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно-корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Громадські роботи встановлюються на термін від шістдесяти до двохсот сорока годин і тривають не більше як чотири години на день, Громадські роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами першої або другої груп, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям служби на визначений термін.

За статтею 56 Кримінального кодексу України сутність громадських робіт полягає в тому, що засуджений у вільний від роботи або навчання час безоплатно працює на суспільно-корисних роботах. Вид робіт визначають органи місцевого самоврядування залежно від потреб регіону. Вказівка Закону на те, що роботи повинні бути суспільно-корисними, означає, що вони виконуються на користь певної громади, суспільства. На практиці в переважній більшості такі роботи некваліфіковані, і засуджених до громадських робіт, як правило, залучають туди, де щоденно не вистачає робочих рук або необхідно виконувати роботи, на які через невеликий рівень оплати відсутні бажаючі влаштуватися. Це може бути прибирання вулиць, скверів, парків, майданів, висаджування дерев і квітів, ремонтування і фарбування будівель, спортивних і дитячих майданчиків, благоустрій населених пунктів, інші дрібні будівельні роботи, тобто виконання необхідних для міста, селища, району повсякденних справ, за умови, що вони не пов’язані зі шкідливими умовами праці та ризиком для життя і здоров’я.

Безоплатність громадських робіт означає, що за їх виконання засуджений не одержує винагороди, компенсуючи своєю працею заподіяну державі шкоду.

Виконання покарання у виді громадських робіт регулюється Кримінально-виконавчим кодексом України (статті 36-40.)

Виконують цей вид покарання уповноважені органи з питань пробації за місцем проживання засудженого.

За порушення порядку та умов відбування покарання у виді громадських робіт, а також порушення громадського порядку, за яке засудженого було притягнуто до адміністративної відповідальності, до засудженого може бути застосоване стягнення у виді письмового попередження про притягнення до кримінальної відповідальності.

Стосовно осіб, які ухиляються від відбування покарання у виді громадських робіт, уповноважений орган з питань пробації направляє матеріали правоохоронним органам для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до статті 389 Кримінального кодексу України.

Ухиленням від відбування покарання у виді громадських робіт є:

  • невиконання встановлених обов’язків, порушення порядку та умов відбування покарання, а також притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, які були вчинені після письмового попередження;
  • більше двох разів протягом місяця невихід на громадські роботи без поважних причин, а також допущення більше двох порушень трудової дисципліни протягом місяця, поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Для належної виконання даного виду покарання Покровським районним відділом з питань пробації періодично проводяться робочі зустрічі з представниками відділу комунального господарства Покровської районної у м. Кривому Розі ради. Засудженим, які відбувають покарання у виді громадських робіт, додатково роз’яснюються умови відбування покарання та попереджаються про відповідальність щодо ухилення від відбування покарання у виді громадських робіт.

Завдяки належному рівню взаємодії в питаннях організації виконання покарання у виді громадських робіт з початку року вирішено ряд проблемних питань щодо благоустрою міста. Враховуючи позитивний вплив сусупільно-корисної праці на процес виправлення осіб, які допустили кримінальні проступки, вищезазначений напрямок роботи буде продовжено й в подальшому.